Alfons Muchának, a szecesszió kiemelkedő cseh festőjének és grafikusának plakátjaiból nyílik nagyszabású kiállítás áprilisban Prágában.

A világhírű művész 1894 és 1935 között készített, sajátos stílusú 119 plakátjából 116 a prágai Vigadóban (Obecní dum) lesz megtekinthető április tizedikétől július végéig – közölte a hét végén Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.
A plakátokat Ivan Lendl, a nyolcvanas években az Egyesült Államokba távozott, egykori nagy cseh teniszcsillag gyűjtötte össze, majd nemrégiben eladta Richard Fuxa cseh vállalkozó alapítványának. A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra, prágai szakértők szerint azonban a gyűjtemény értéke mintegy 60 millió koronára – azaz több mint 600 millió forintra – tehető. A világon ez a legnagyobb Mucha-plakátgyűjtemény, és először Prágában állítják ki teljes egészében.
A nagy érdeklődéssel várt ünnepélyes megnyitóra a tervek szerint Ivan Lendl is hazalátogat Prágába. A volt teniszsztár
korábban a prágai közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a hiányzó három plakátból egy-egy New Yorkban, illetve Hamburgban van múzeumban, míg a harmadikról nincs információja.
Alfons Mucha (1860-1939) a XIX-XX. század fordulóján a művészek akkori Mekkájában, Párizsban élt. Nemzetközi sikerét Sarah Bernhardtnak, a századforduló egyik legnagyobb és legismertebb színésznőjének köszönhette.
Bernhardt 1894 karácsonyán festőművészt keresett, hogy elkészítse neki a Gismonda című színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a művészt, akivel korábban dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta. Más alkotásokkal összetéveszthetetlen plakátjai olyan nagy izgalmat keltettek Párizsban, hogy rövid időn belül szinte mindet leszedték, ahol csak kirakták őket: a cseh művész ezzel világhírnevet szerzett, és ő lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője.

Tagged with →  
Share →