Váratlanul újabb részt távolítottak el szerdán Berlinben a várost a hidegháború idején kettéosztó határépítmény leghosszabb megmaradt szakaszából.

Az East Side Gallery elnevezésű, 1300 méteres falszakaszból egy négy méter hosszúságú darabot bontottak el szerdára virradóra a Spree folyó és a fal közötti területen – az egykori úgynevezett halálsávban – luxuslakásokat építő ingatlanfejlesztő cég megbízásából.
A beruházó jogszerűen járt el, a munkálatot azonban szinte titokban és az éj leple alatt végezték el, a német főváros rendőri vezetése pedig egy csaknem 250 fős egységet vezényelt a helyszínre, mert arra lehetett számítani, hogy a berliniek tömegtüntetéssel tiltakoznak a falmaradvány bontása ellen.
Az ingatlanfejlesztő vállalat március elején fogott hozzá a festményekkel díszített világhírű falszakasz egy részének eltávolításához. Akkor több százan blokád alá vették az építési területet, és a munkálatok felfüggesztésére kényszerítették a beruházót.
A két bontási akció következtében hatméteres rés tátong az East Side Gallery-n. Az ingatlanfejlesztő indoklása szerint a berlini fal leghosszabb megmaradt részének egységét csak ideiglenesen bontják meg, a művelet pedig elkerülhetetlen, mert máshogy nem lehet biztonságosan megközelíteni a területet, amelyen egy 63 méter magas toronyházat terveznek felépíteni.
A tiltakozás hatására a beruházó március elején tárgyalni kezdett a helyi kerületi önkormányzattal és a városvezetéssel. Sajtóértesülések szerint a cég lemondana az építkezésről az East Side Gallery-nél, ha a város felajánl cserébe egy hasonló fekvésű telket. Megfigyelők szerint a falbontás folytatása arra utal, hogy a több mint három hete tartó tárgyalások során nem sikerült megállapodásra jutni. Ugyanakkor szerdán az önkormányzat és a beruházó is azt közölte, hogy folytatódnak az egyeztetések.
Időközben az East Side Gallery-nél több tüntetést tartottak a beruházás ellen. Az ingatlanfejlesztő cég újabb akciója felháborodást keltett, és az ügy önkormányzati kezelését is egyre többen bírálják. A Mentsük meg az East Side Gallery-t nevű civil koalíció a következő, csütörtök délutáni demonstrációt a berlini városháza előtt tartja meg.
Az egykori Nyugat-Berlin és Kelet-Berlin – az NDK fővárosa – közötti határt kijelölő építmény 1961 és 1989 között osztotta meg a várost. Lebontását évtizedekig követelték, és a rendszerváltás idején csaknem teljesen el is tüntették.
A megmaradt falrészek időközben a berliniek büszkeségévé és a turistákat milliós nagyságrendben vonzó látványossággá váltak. A csaknem négy méter magas betonfalat díszítő graffitiket, festményeket több mint száz művész készítette.

Tagged with →  
Share →