A megadott határidő lejártáig nem sikerült brit vevőt találni Picasso híres festményére, a Gyermek galambbal című alkotásra, amelyet a szigetország így kénytelen átengedni egy katari vevőnek.

A brit kulturális tárca tavaly rendelt el ideiglenes kiviteli tilalmat a képre, amely 89 éve az első jelentős Picasso-alkotások között volt, amely egy szigetországi gyűjteménybe került. A tilalom célja az volt, hogy továbbra is Nagy-Britanniában tartsák Picasso e híres munkáját, amely 1901-ben készült a festő kék korszakának előhírnökeként. Az alkotás egy színes labda mellett álló gyermeket ábrázol két kezében tartott galambbal.
A festményt arisztokrata tulajdonosai 1974-ben kölcsön adták egy közgyűjteménynek, a Gyermek galambbal 2010-ig a londoni National Galleryben volt látható, majd a Courtauld Gallery Picasso-kiállításába került. A mű árverezésére az Aberconway család 2012 tavaszán adott megbízást a Christie’s aukciós háznak. A vételár 50 millió font körüli összeg.
A kiviteli tilalom decemberben lejárt, így a szigetországnak ki kell engednie kezéből a festményt, amely május 27-ig látható a Courtauld Galleryben. Utána rövid időre visszakerül az aukciós házhoz, majd – amennyiben a Le Figaro című francia lap információi helytállónak bizonyulnak – Katarba megy. Az öbölmenti állam a közelmúltban rekordot jelentő 250 millió dollárért vásárolt meg egy Cézanne-festményt is, mindez szakértők szerint egyértelmű jele annak, hogy Katar komoly szereplőjévé válik a műkincspiacnak – jelentette a BBC brit hírszolgáltató.

Tagged with →  
Share →