Még mindig Ausztrália a legboldogabb ország a fejlettek közül, immár harmadik éve vezeti az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Better Life Index elnevezésű életszínvonal- és közérzetlistáját.

A második hely Svédországé, a harmadik Kanadáé, a negyedik Norvégia, az ötödik pedig Svájc. Az OECD 36 országot vetett egybe egyebek közt a lakosság jövedelme, egészsége, a közbiztonság, a lakáshelyzet alapján. Magyarország a 29. A lista sereghajtója Törökország.
Ausztráliában a munkanélküliség alacsonyabb az OECD-tagállamok átlagánál: a 23 millió 15 és 64 év közti lakos 73 százalékának van fizetett állása. A várható élettartam csaknem 82 esztendő. Főként ásványkincseinek köszönhetően az ausztrál nemzetgazdaság bő két évtized óta töretlenül növekedést produkál. Ausztrália az egyetlen fejlett ország, amelyet elkerült a 2009-ben kezdődött általános visszaesés.
Az ötödik kontinens sem mentes persze a gondoktól. A bányászat lendülete lohad, emiatt növekszik a munkanélküliek száma, a bérrés pedig egyre tágul: már több mint hatszor annyit keresnek a társadalom felső ötöde, mint legalsó 20 százaléka – jegyezte meg a BBC.
A listán az 6. az Amerikai Egyesült Államok, a 7. Dánia, a 8. Hollandia, a 9. Izland, a 10. Nagy-Britannia.

Share →