Edvard Munch 1863 és 1944 között élt norvég expresszionista festő alkotásainak eddigi legátfogóbb kiállítása nyílik meg Oslóban a művész születésének 150. évfordulója alkalmából.

A kiállítás két helyszínen, a Nemzeti Művészeti, Építészeti és Formatervezési Múzeumban és a Munch Múzeumban kap helyet. A Munch Exhibition of the Century (Az évszázad Munch kiállítása) című tárlatot június 2. és október 13. között kereshetik fel az érdeklődők.
A tárlaton több mint 270 alkotás kap helyet, köztük olyanok, amelyeket magán- és közgyűjteményekből kaptak kölcsön az intézmények a világ különböző tájairól. Stein Olav Henrichsen, a Munch Museum igazgatója azt reméli, hogy a kiállítás révén sikerül kiszélesíteni a művész élete és munkássága iránti érdeklődést mind lokális, mind nemzeti, illetve nemzetközi szinten.
A művész 1882 és 1903 között született munkái a Nemzeti Képtárban, míg az 1904 és 1944 közötti alkotásai a Munch Múzeumban várják a látogatókat – adta hírül a BBC News.
Tavaly májusban csaknem 120 millió dolláros rekordáron kelt el Munch Sikoly című sorozatának utolsó még magánkézen lévő darabja egy New York-i árverésen. A Sikoly négy verziója közül 1895-ben festett alkotás ezzel világrekordot döntött a festményárverések történetében.

Share →