Különleges műtárgyakkal, egy hatmillió forint értékű padlóvázával és egy kancsófedéllel gazdagodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény hétfőn.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt.  közleményében azt írta: az 1889-ben, Sikorski Tádé és Zsolnay Júlia által tervezett padlóváza, valamint a már korábban is a kollekció részét képező, Zsolnay Teréz tervezőmunkáját dicsérő csőrös kancsó fedele Gyugyi László ajándéka.
Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi László Egyesült Államokban élő nyugdíjas elektromérnöktől a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy 600 darabos kollekciót, melyből az év őszén A Zsolnay aranykora címmel állandó kiállítás nyílt a Zsolnay-negyedben.
Gyugyi László négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló egyedülálló kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismert.
A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, az elektromérnök ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.
A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, és tárgyai a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, a legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó.
Gyugyi László korábban azt mondta: azért válik meg a Zsolnayktól, mert idős, fiai tőle távol élnek, és nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.

Tagged with →  
Share →