Marilyn Monroe

Marilyn Monroe-t, a legendás amerikai színésznőt, mint a női szépség archetípusát kívánja bemutatni a Marilyn elnevezés alatt a Prágai Vár Lovagtermében csütörtökön megnyílt kiállítás.

A szeptember 20-ig látható kiállítás “a minden idők legszexisebb színésznőjének”  életét és művészetét szeretné bemutatni, mégpedig naplói, levelei, eddig ismeretlen fényképei, személyes használati tárgyai, ruhái, cipői segítségével. A tárlaton több neves galéria által kölcsön adott híres festmény és szobor is látható lesz, hogy az emberek összehasonlíthassák Marilyn szépségét a klasszikus festők és szobrászok legendás nőalakjaival.
A kiállítás anyagát a színésznő halálának 50. évfordulója alkalmával tavaly állították össze Olaszországban. A tárlat először Firenzében volt látható, és onnan szállították Prágába. A következő, utolsó állomás Tokió lesz.
“Aki megnézi a tárlatot, egyértelműen megállapíthatja, hogy Marilyn sokkal összetettebb személyiség volt, mint ez az első pillantásra tűnhet” – mondta Stefanie Ricci, a kiállítás olasz kurátora a tárlat megnyitója előtti sajtóértekezleten.
Bár a belépő 240 korona azaz mintegy 10 euró, már a reggeli megnyitó előtt sorok kígyóztak a hradzsini lovarda előtt.
A nagy érdeklődéssel várt Marilyn kiállítás felett Milos Zeman, cseh köztársasági elnök vállalt védnökséget.
A cseh sajtóban a kiállítás ugyanakkor azért is kapott nagy figyelmet, mert a múlt héten a tárlat agyagainak egy részét Firenzéből Prágában szállító kamiont feltörve és kifosztva találták meg. A kocsi sofőrje eltűnt.
A cseh hatóságok azt jelentették, hogy összesen húsz, Olaszországból Prágába luxuscikkeket szállító kamion, köztük a Monroe-kiállítás anyagát szállító teherautó is eltűnt. A szervezőket ért kár több millió korona (több tízmillió forint).
A kiállítás anyagait és berendezéseit tartalmazó kamion Salvatore Ferragamo névvel volt megjelölve. Ez a neves múzeum és divatos cipőmárka az Armentano társasággal és a Prágai Várral együtt a kiállítás társrendezője.
A cseh rendőrség hírembargót rendelt el ebben az ügyben. A prágai lapok nem zárják ki, hogy az eset valójában nem rablás, hanem egy jól megszervezett biztosítási csalás is lehet.

Share →