Telepy Károly és Rudnay Gyula alkotásai mellett 19. és 20. századi festmények, ceruzarajzok, valamint Zsolnay-porcelánok szerepelnek a Parisi Galéria 191 tételt felvonultató csütörtöki aukcióján a Párizsi Nagyáruház Lotz-termében Budapesten.

Az árverési tételek legnagyobb része 19-20. századi festmény. A porcelánkínálat jelentősebb darabjai a szecesszió időszakában, a Zsolnay gyár aranykorában 1900 és 1905 környékén készültek, emellett a historizáló korból, 1870-ből való Zsolnay-porcelánokat is elárvereznek.
A tételek közül a legmagasabb kikiáltási árról Scheiber Hugó két olajfestménye, az Éjszaka egy pesti bárban és a Spanyol táncosnő indul, ezekre 3-3 millió forinttól lehet licitálni. A 19. századi festők közül az aukción szerepelnek még – mások mellett – Orbán Dezső és Réti István alkotásai.
Különleges gyűjtői darab a hibátlan állapotú, Nikelszky Géza tervezte, 1902-re datált paradicsommadaras váza, amelyre 900 ezer forinttól lehet licitálni.
Rudnay Gyula (1878-1957) képére, a Kondásra, másfél millió forintról indul a licit. Rudnay festészetében az 1910-es évek végén jelennek meg azok az egyalakos, monumentális hatású kompozíciók, amelyek a falu egyszerű embereit jelenítik meg. Az öreg kondást ábrázoló kompozíció több nagyon hasonló változatban is ismert. A művet először 1937 októberében mutatták be az akkor 25 éves fennállását ünneplő Ernst Múzeumban.
Telepy Károly (1828-1906) Halászat a Balatonon alkonyatkor című, 1903-ra datált olajfestménye szintén az aukció egyik különleges darabja. A tájkompozíció impozáns méretei miatt is Telepy egyik legreprezentatívabb balatoni képének számít. A festő nyugdíjas éveiben, 1890 körül kezdett el aktívan alkotni, és az elsők között fedezte fel a festészet számára a Balaton vidékét, Pest és Buda környékét. Halála után, 1906-ban a Műcsarnokban megrendezett nagy kiállításán az 521 festmény között több mint negyven balatoni kompozíció szerepelt.
Figyelemre méltó Munkácsy Mihály Liszt Ferenc munka közben című ceruzarajza, amely teljes értékű műnek számít.
A 20. századi festmények között licitálni lehet például Molnár C. Pál Árkádiai jelenet című pannójára 600 ezer forinttól.
“Kortárs közeli” alkotás Szász Endre (1926-2003) festménye. A 3002 Absztrakt madár című olajképet Szász a Csillagok háborúja bemutatója alkalmából George Lucas amerikai rendezőnek festette.
Ritkaságnak számít az 1953-ban született Vincze Imrének a mesteréről, Tóth Menyhértről készített portréja is. A kortárs alkotók közül a galéria vezetője felhívta a figyelmet Kuti Botond székelyföldi festőművész Erdő mélyén Erdélyben című olajfestményére, amelynél 250 ezer forintról indul a licit.
Sokáig lappangott és egy magángyűjteményből került elő Czimra Gyula (1901–1966) Édesanyám című portréja, amely az alkotó munkásságában festészeti ritkaságnak számít.
Varga László elmondta, hogy az aukción nincsenek limitárak, a festmények akár kikiáltási árukon is elkelhetnek.

Share →