Az országos lakáspiac alig másfél százalékát teszik ki a luxusingatlanok, a családi házaknál a 300, a lakásoknál pedig a 100 millió forint fölötti áron kínált ingatlanok tartoznak ide – közölte az Otthon Centrum, a felsőkategóriás és luxusingatlanokat közvetítő Prestige MLS nemzetközi hálózat magyarországi tagja.

A luxusingatlanok legnagyobb részben a fővárosban vagy az agglomerációban találhatóak, a vidékiek közül többségük a Balaton környékén.
Az ingatlan franchise hálózat hétfői közleményében felhívja a figyelmet arra is: az ár önmagában nem elég ahhoz, hogy egy ingatlant luxusnak definiáljanak, alapkövetelmény a beltéri úszómedence, a wellness-részleg, a magas minőségű beépített anyagok, a korszerű gépészet és műszaki megoldások, illetve a többállásos garázs.
A belső budai kerületekben a luxusingatlanok túlnyomó része családi ház, a pesti oldalon inkább a 100-150 milliós társasházi lakások képviselik ezt a kategóriát. Egy lakás esetében azonban nem elég, ha a lakásba beépített anyagok prémium minőségűek, a háznak is kifogástalan állapotban kell lennie.
A tapasztalatok szerint a vásárlást hitelből finanszírozó vevő szinte nincs a luxusingatlant keresők között.
Meghatározó az ingatlan elhelyezkedése, de az átlagosnál sokkal nagyobb súllyal esik a latba a panoráma, a csend és az exkluzivitás. Ebben a kategóriában több az érzelmi alapon hozott döntés, mint az átlagos árú ingatlanok esetében. Egy vevő akár 1-1,5 évig is gondolkozhat a vásárlás előtt.
Nemcsak a kínálat, hanem a kereslet is alacsony ebben a kategóriában, így az eladóknak érdemes külföldi vevőket is megcélozni – áll a közleményében.

Tagged with →  
Share →