Conservators prepare a kaftan and turban worn by Princess Margaret

Margit hercegnő 1976-ban viselte ezt a kaftánt és turbánt, amit épp a kiállításra készítene elő.
Historic Royal Palaces © Lord Linley and Lady Sarah Chatto.

Imádja a királyi divatot? Ebben az esetben a londoni Kensington Palotában 2013. július 4-én megnyíló  Fashion Rules kiállítás kihagyhatatlan esemény lesz. Az olimpia és a jubileum tiszteletére felújított és a múlt évben újra kinyitott, egykor Margit hercegnő, majd Diana hercegnő és  ezentúl Vilmos és Katalin lakóhelyéül is szolgáló  Kensigton Palota minden évben előrukkol olyan kiállítással, ami az Angol Királyi Ház emlékezetes ruhadarabjait mutatja be. Bár ma a bulvár- és divatmagazinok elsősorban Katalin hercegnő ruhái és Beatrice hercegnő kalapjai miatt szeretnek megnyilvánulni, de ez a kiállítás II. Erzsébet, Margit hercegnő és Diana hercegnő múlt században viselt ruháira fókuszál.

Talán már kevesen emlékeznek rá de nem Dinana hercegnő volt az első, aki komoly fejfájást okozott II. Erzsébetnek. A királynő húga, Margit hercegnő színes, problematikus szerelmi- és társasági élete is állandó témát adott a sajtónak, ami a kiváló ízléssel kiválasztott,  drága ruháira is felhívta a figyelmet. Talán a fekete-fehér felvételek és a nyomtatott sajtó akkori korláti miatt nem annyira nyilvánvaló, de a bulik lelkének, a zenészek, művészek nagy rajongójának számító Margit hercegnő korának stílus ikonja volt, ruhái folymatos társalgási témát adtak. Bár a kiállítás elsősorban az estélyi ruhákra fókuszál, így azt nem láthatjuk, milyen ruhában vette le Mick Jaggert  a lábáról, de így sem okoznak csalódást a kiállított ruhái. Talán a legszebb az az 1951-ben egy londoni filmpremieren és Pál jugoszláv herceg által Párizsban adott vacsorán is viselt krém színű selyem szatén ruha. Látható az ABBA együttes kitüntetésekor viselt ruhája épp úgy, mint a  Brigitte Bardot-t és Elizabeth Taylort is öltöztető Marc Boan által tervezett Dior ruhái,  szőrme bundája, amelyeket a hetvenes években viselt.

A kiállítás arra is emlékeztethet minket, hogy a királynő fiatalabb korában nagyon bájos, karcsú és elegáns jelenség volt. Szinte játékos a rózsaszín masnikkal díszített, virágmintás, szürke selyem organza estélyi ruhája, amit 1959-ben, Kanadában tett látogatásakor egy vacsorán viselt.  Az ötvenes évek nagyon nőis vonalvezetésű barack színű tüllel, csipkével, arany himzéssel díszített ruhája is bizonyítéka annak a szabálynak, hogy  világosabb árnyalatú ruhák sokkal észrevehetőbbek a nagy tömeg számára.

A conservator prepares a dance dress worn by Princess Diana for display in 'Fashion Rules'

A kék Jacques Azagury tervezte ruha a nyolcvanas évek stílusjegyeivel.

Diana hercegnő és a ruhái mindig is nagy publicitást kaptak, ezért jobban emlékezünk rájuk. A   jótékonykodásra szolgáló megjelenései mellett estélyi ruháinak zajos utóéletéről is gondoskodott, hiszen az árverezésre felajánlott ruháival jótékonysági  alapítványait támogatta. Ezen a kiállításon látható az a kék Jacques Azagury tervezte ruha, amit 1985-ben  Firenzében viselt és  nem sokkal a halála előtt a Chistie’s New York-i árverésén ajánlott fel eladásra. ( 26.450 dollárért kelt el).  A Londonban tanult Jacques Azagury az “Új romantikus” kollekciójával vált ismerté a nyolcvanas években. Ez a flitterrel, üveggel díszített szintetikus bársony táncruha magán hordozza a nyolcvanas évek tipikus stílusjegyeit a túlméretezett masnijával, ejtett derékvonalával, széles vállával. Ezen a ruhán kívül még további négy Diana által viselt ruha látható a kiállításon.

Share →