A japánok szeretnek enni és hihetetlen színvonalon képesek az ételeiket elkészíteni. Mint tudjuk a minőségi konyha titka a minőségi alapanyag, a minőségi eszközök és a precíz kivitelezés. A japánok mind a hármat tökélyre fejlesztették. A japánok minőségi alapanyagokhoz való viszonyulására  talán a  legjellemzőbb példa a világ egyik legnagyobb halpiaca, a tokiói halpiac. A precíz kivitelezést elég meggyőzőően bizonyítja  a számtalan Michelin csillagos éttermük. Ami a minőségi eszközöket illetti, a japánok ezt sem aprózzák el. Annyira fontosnak tartják a minőségi gasztronómiát, hogy a konyhai és éttermi eszközöknek is van egy bevásárlóutcája Tokióban.

konyhautca-tokió.jpg

Az öt óriás csészével és egy hatalmas szakácsfejjel dekorált  két km hosszú utcában, azaz a 4 km hosszan sorakozó kisebb és nagyobb boltokban szinte mindent kapni, ami vendéglátással, főzéssel kapcsolatba hozható. Késektől a hűtőkig, egyenruháktól a világításig, az étlap tartóktól az alapanyokig. Még műanyag ételek is. Ami nem csoda, hiszen  életnagyságú műanyag ételekkel és italokkal van kidekorálva egész Tokió. Szinte nincs olyan étterem, amelynek ne lenne egy 3 dimenziós étlapja a kirakatban. Így nincs tévedés, pont olyan színben és méretben fog kiérkezni a megrendelt tészta vagy hús, ahogy a kirakatban van. Azt tegyük hozzá, hogy ez nekünk turistáknak is jól jön, mert nem biztos hogy angolul beszélő pincérbe vagy étlapba botlunk. Ebből következik, hogy műanyag ételek boltjára is szükség van. A konyhai eszközök utcájában több is van, ahol az ételek, italok műanyag replikáit lehet megvásárolni. Sőt, ha saját magunk szeretnénk  előállítani, az sem gond, mert olyan bolt is van, ahol kis csomagokat lehet kapni, amellyel egy-egy étel, ital elkészíthető. Persze, ha ez a két megoldás nem lenne kielégítő, akkor műanyagreplika készítést is meg lehet rendelni.

műanyag ételmásolatok kitalálója Takizo IwasakiAzt se felejtsük el, hogy fontos nap a mai a műanyag ételmásolatok történetében, ezt jelzi ma a Google. 121 éve ezen a napon született ugyanis Takizo Iwasaki, aki a harmincas években életre hívta ezek divatját. A japánban csak “sampuru” néven emlegetett apróságokat gyakran teszik a szigetország éttermeinek kirakatába. Az igazihoz időnként megszólalásig hasonlító, de műanyagból készült ételek látványa ugyanis étvágygerjesztőleg hat az arra járókra.- hívta fel a figyelmet a Hvg.

Share →