Nem került be a tíz leggazdagabb orosz közé Roman Abramovics, a Chelsea angol futballklub tulajdonosa.

A Forbes amerikai magazin csütörtökön közölt legújabb, 200 nevet tartalmazó listája szerint az acéliparban, valamint az ingatlan- és a távközlési üzletben meggazdagodott milliárdos a 13. helyre csúszott vissza az orosz gazdagok sorában. Abramovics 1,9 milliárd dollárt (körülbelül 433 milliárd forintot) veszített egy év alatt, így 10,2 milliárd dollárra csökkent a vagyona.
A Forbes nem magyarázta meg az orosz mágnás veszteségeinek okát.
Abramovics egyebek között a világ legnagyobb luxusjachtját birtokolja, amellyel nemrég New Yorkban kötött ki. Egymilliárd dollárra becsült műtárgygyűjteményében található Ilja Kabakov orosz festő 400 alkotása, amelyet az idén vásárolt 60 millió dollárért.
A leggazdagabb 200 orosz listáját második éve vezeti Aliser Uszmanov 17,6 milliárd dolláros vagyonával. A fémipari mágnás jelentős médiaholdinggal is rendelkezik. A Kommerszant kiadóvállalat mellett a Facebookban és annak orosz megfelelőjében, a V Kontaktye nevű közösségi portálban is részesedése van. Uszmanov a világ 34. leggazdagabb embere a Forbes magazin adatai szerint.
Oroszországban a második legnagyobb vagyona Mihail Fridmannak van. Az üzletember a TNK-BP kőolajcég volt tulajdonosa. Ő a világon a 41. helyet foglalja el a leggazdagabbak között 16,5 milliárd dolláros vagyonával.
Leonyid Mihelszon a Novatek gázcég elnöke a harmadik az orosz gazdagok sorában. Az üzletember egy év alatt 3,5 milliárd dollárral növelte a vagyonát. Tavaly még “csak” kilencedik volt a Forbes listáján, amely szerint az előkelő ötben benne van Viktor Vekszelberg is, a TNK-BP korábbi társtulajdonosa és Vagit Alekperov, a Lukoil, az ötödik legnagyobb orosz kőolajcég elnöke.
A leggazdagabb nő Oroszországban Moszkva volt polgármesterének, Jurij Luzskovnak a felesége. Jelena Baturina 1,8 milliárd dollárt mondhat magáénak, és ezzel a 98. helyet foglalja el a Forbes listáján, ráadásul egyedüli nőként. A gyanús ingatlanüzletekből meggazdagodott Baturina azonban férje elmozdítását követően az ellene folyó rendőrségi nyomozás miatt elhagyta Oroszországot.

Share →