Először állít ki hazájában Mircea Cantor román képzőművész azóta, hogy nemzetközi hírnévre tett szert. Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D) című kiállítása a Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor által megálmodott, úgynevezett Nép Házában kapott helyet Bukarestben.

A Pentagon után a világ második legnagyobb építményének számító betonkolosszus jelenleg a román parlamentnek és a Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeumnak is otthont ad.
A szerdán nyílt tárlat egyik termében a képzőművész egy máramarosi befejezetlen parasztházat épített fel élethű nagyságban, amely iróniával utal a kiállításnak otthont adó hatalmas épületre. Ezt a palotát – amely Ceausescu szeszélyes és irracionális diktatúrájának jelképévé vált – Bukarest központi részében építették fel az 1980-as évek végén jelentős anyagi és emberáldozat mellett úgy, hogy több lakónegyedet is elpusztítottak.
Cantor 1977-ben született Nagyváradon, a román fővárosban legutóbb 2000-ben volt kiállítása, amikor még nem számított világszerte elismert alkotónak. Az elmúlt csaknem másfél évtizedben egyebek között Párizsban, Rómában és Berlinben állítottak ki munkáiból, 2011-ben megkapta Párizsban a Marcel Duchamp-díjat, amely az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti kitüntetés.
A művész a Mediafax román hírügynökségnek elmondta: olyan díjazott alkotások láthatók a tárlaton, amelyek meghatározták az elmúlt tizenöt évben pályafutását, és amelyek fontos gyűjtemények részévé váltak.
A kiállításon megtekinthetők a művész video- és egyéb installációi is, így például a Sic Transit Gloria Mundi címet viselő legújabb filmje. A román fővárosban egy évig látogatható a tárlat a Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeumban.

Share →