Kékfrankospárbajt rendeznek a szekszárdi Borkultúra Szabadegyetem szerdai rendezvényén, amelyen tizennégy hazai és határon túli borászat kékfrankosát kóstolhatják a résztvevők.

Az eseményen, amelynek a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kara ad otthont, a soproni, a szekszárdi, az egri, a dél-balatoni és villányi borvidék elismert pincészetei mutatják be boraikat, mellettük a szlovákiai Muzslát Bott Frigyes borászata képviseli.
A megméretés házigazdája 2005-ben az év bortermelőjévé választott Takler Ferenc és a 2011-ben az év európai borszakértője címet elnyert Heimann Zoltán lesz.
A közönség többek közt összevetheti Heimann Zoltán és Bott Frigyes kékfrankosát, a szekszárdi Vesztergombi Pince párja az egri Pók Tamás Pincészete lesz, a Takler Pince pedig a villányi Sauska Pincével kerül párba. A borokról szóló szakmai ismertetés után kötetlen beszélgetés zárja a programot.
Mint Takler András mondta, az ország szőlőültetvényeinek 12 százalékát adó kékfrankos az egyik legbízhatóbb magyar szőlőfajta, és a magyar kékfrankos borok minősége az utóbbi években sokat javult. A fajta meghatározó összetevője az egri és szekszárdi bikavérnek, és fontos rozéalapanyag is.
A szekszárdi szabadegyetem célja, hogy a hallgatók felfedezhessék borvidékek jellegzetességeit, a borokban megjelenő, az éghajlat és a talaj adta különbözőségeket.
A PTE szekszárdi karán a kékfrankosok versenyével párhuzamosan kétnapos konferenciát rendeznek a bor és turizmus kapcsolatáról.

Tagged with →  
Share →