A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné jelenlétében leplezte le csütörtökön Washingtonban Jack Lew amerikai pénzügyminiszter a holokauszt idején magyar zsidók tömegét megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg Kongresszusi Aranyérmének tervét.

A terv alapján elkészítendő Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai szövetségi törvényhozás által adományozható legmagasabb elismerést, egy későbbi időpontban fogják ünnepélyesen átadni a Capitoliumban megrendezendő szertartás keretében.
A Jack Lew az általa vezetett minisztériumban megrendezett ünnepségen rámutatott, hogy az Egyesült Államok egyik legmagasabb, 1792-ben alapított polgári kitüntetését, amelyet elsőként George Washington vehetett át, eddig mindössze 31 külföldi állampolgár kapta meg. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a módos családban született Wallenberg választhatta volna a biztonságot is, ehelyett élete kockáztatásával megmentette 100 ezer magyar zsidó életét.
Az amerikai pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Wallenberg az Egyesült Államok Háborús Menekültek Bizottságának megbízásából cselekedett az üldözöttek védelmében. A bizottság létrehozását Lew egykori hivatali elődje, Henry Morgenthau kezdeményezte.
Az eseményen jelen voltak a Wallenberg család képviselői, Anette Lantos, a néhai Tom Lantos képviselő özvegye (Lantost, az amerikai kongresszusba beválasztott egyetlen holokauszt túlélőt a svéd diplomata mentette meg a biztos haláltól), továbbá a Wallenberg kitüntetését a törvényhozásban kezdeményező Gregory Meeks képviselő, valamint Kirsten Gillibrand, Mark Kirk és Carl Levin szenátorok. Magyarországot Szapáry György washingtoni nagykövet képviselte.
Raoul Wallenberg 1981-ben Lantos kezdeményezésére kapta meg Ronald Reagantől az amerikai állampolgárságot. Addig ebben az elismerésben csak a II. világháború alatt hivatalban lévő brit miniszterelnök, Winston Churchill részesült.
Az érem egyik oldalán a Hősök hőse (Hero of heroes) felirat olvasható Wallenberg arcmása alatt, a másik oldal pedig éppen menlevelek osztása közben ábrázolja a svéd diplomatát, magyar zsidók között, Örökké él az általa megmentettek révén (He lives on forever through those he saved) és Egyetlen ember is sokat tehet (One person can make a difference) felirattal.
Az éremterv Don Everhart és Phebe Hemphill alkotása.

Share →