Bansky Slave Labour

A vártnál kevesebbért, de így is több mint 750 ezer fontért (majdnem 260 millió forint) árverezték el egy zárt körű londoni aukción Banksy “gerillafestő” egyik munkáját, amely a brit főváros egyik áruházának faláról tűnt el idén februárban.

A 2012-ben készült, Slave Labour (Rabszolgamunka) című utcai falfestmény mezítlábas, térdeplő fiúcskát ábrázol, aki varrógép fölé görnyedve varrja a brit nemzeti lobogót. Banksy a Poundland nevű bolthálózat egyik londoni üzletének falát dekorálta ki vele, mert a cég gyaníthatóan olyan termékeket importált Indiából, amelyek gyermekmunkával készültek.
A graffitit még februárban távolították el, majd nem sokkal később már meg is hirdették az árverését Miamiban, 500-700 ezer dollár (113-159 millió forint) közötti árat remélve érte. A kép eltűnését övező viták és felháborodás miatt azonban a tételt az utolsó pillanatban visszavonták az árverésről – emlékeztet a Bloomberg hírügynökség.
Az alkotás mostani aukciójának híre ismét felzaklatta az utcai művészet képviselőit és szerelmeseit, akik szerint Banksy alkotásai a közösségeknek szánt ajándékok és eredeti helyükön kellene hagyni őket. Mások szerint azonban a kéretlen graffitik az adott épület tulajdonosának birtokát képezik, akinek jogában áll azt tenni az alkotásokkal, amit akar.
londoni Film Múzeum alagsorába meghirdetett zárt körű aukción – amelyen eredetileg 900 ezer font feletti áron akarták eladni az alkotást – végül három, több mint 750 ezer fontos ajánlat érkezett a falfirkára – közölte egy e-mailben Robin Bartonlondoni műtárgykereskedő, aki a helyreállított falfestmény tulajdonosait képviselte az aukción. A nyertes licitáló kilétét és a pontos végösszeget csak később hozzák nyilvánosságra.
Az alkotás eredetileg egy, a Wood Green Investments nevű cég tulajdonában álló épületen tűnt fel. Barton szerint a vállalat társigazgatói – Robert Alan Davis és Leslie Steven Gilbert – voltak a kép tulajdonosai, akik őt bízták meg az alkotás eladásával.
A társadalom-, sőt civilizációbíráló képeiről ismert Banksy kiléte ismeretlen, mert szigorúan névtelenségbe burkolódzik.

Share →